מועד הקרע הקובע לצורך איזון משאבים

הפרדת חשבונות בנק לפני גירושין

מהו מועד הקרע ומהו מקורו?

מועד הקרע הוא מונח משפטי המגדיר את נקודת הזמן שבה מסתיימת השותפות הכלכלית בין בני זוג בהליך גירושין. מרגע זה, נכסים, חובות והכנסות שנצברו על ידי אחד מבני הזוג נחשבים כרכוש נפרד, ולא כרכוש משותף. מועד הקרע משמש כבסיס לקביעת חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים בין הצדדים, בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 הוא הבסיס המשפטי המרכזי לחלוקת רכוש בין בני זוג בישראל. החוק קובע מנגנון של איזון משאבים במועד פקיעת הנישואין, אך אינו מגדיר במפורש את המונח “מועד הקרע”. המושג פותח והוגדר בפסיקה, שמילאה את החלל החוקי וקבעה אמות מידה לקביעת מועד זה.

כיצד נקבע מועד הקרע?

סעיף 5 לחוק יחסי ממון נקבע כי איזון המשאבים ייערך “עם פקיעת הנישואין” (כלומר, עם הגט או פטירת אחד מבני הזוג). הסעיף שלאחריו קובע את התנאים שבהם יש לכל צד את הזכות לבצע את איזון המשאבים – גם לפני פקיעת הנישואים. הסיבה לכך היא הרצון של המחוקק למנוע מצבים שבהם מועד חלוקת הרכוש ישמש כקלף במסגרת המשא ומתן.

באופן מעשי מועד הקרע נקבע בהסכמה משותפת בין הצדדים. כאשר אין כזו הסכמה, ניתן לראות בכמה נקודות זמן אפשריות כמצביעות על מועד הקרע:

מועד פתיחת תיק ליישוב סכסוך בבית המשפט – המועד שבו אחד הצדדים מתחיל בצורה רשמית את הליך הגירושים ומגיש בקשה ליישוב סכסוך לפי החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע”ו-2016. במרבית המקרים הצדדים ובית המשפט יראו במועד זה כמועד הקרע – גם אם הצדדים ממשיכים לגור יחד.

עזיבת הבית והפסדת ניהול משק בית משותף – מהווה גם היא ראייה לניתוק הקשר הזוגי בין שני הצדדים.

ניתוק קשרים כלכליים – יכול גם הוא להצביע על המועד שבו ניתק הקשר הזוגי. שימו לב כי בשני המועדים הראשונים, והשכיחים יותר, אין תנאי לניתוק כלכלי בין בני הזוג.

השפעת מועד הקרע על חלוקת הרכוש

מועד הקרע משפיע באופן ישיר וחד משמעי על חלוקת הרכוש בין בני זוג, מכיוון שהוא מגדיר את הנקודה שבה מסתיימת השותפות הכלכלית ביניהם. בהתאם למועד נקבעים אילו נכסים, חובות והכנסות נחשבים משותפים ואילו נחשבים לנפרדים, והוא מהווה בסיס לאיזון המשאבים בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973.

נכסים שנצברו עד למועד הקרע – כל הנכסים והחובות שנצברו במהלך החיים המשותפים, עד למועד הקרע, נחשבים כמשאבים משותפים, גם אם הם רשומים על שם אחד מבני הזוג בלבד. נכסים אלו כוללים נדל”ן, חשבונות בנק וחסכונות, זכויות סוציאליות ופנסיוניות וגם נכסים בלתי מוחשיים, כגון מוניטין עסקי.

נכסים שנצברו לאחר מועד הקרע – כל נכס או חוב שנוצר לאחר מועד הקרע נחשב לרכוש אישי ונפרד, ולא ייכלל במסגרת איזון המשאבים. לדוגמה רווחים מעסק אישי שהוקם לאחר מועד הקרע וחסכונות שנוצרו משכר עבודה שנצבר לאחר ניתוק השיתוף הכלכלי.

דוגמאות להשפעה שיש למועד הקרע על חלוקת הרכוש

עלייה משמעותית בשווי מניות או אופציות: למועד הקרע יכולה להיות השפעה עצומה על שווי הרכוש המשותף. קבלת מניות או אופציות ממקום העבודה לאחר מועד הקרע, גם אם בסמוך לו, תקשה מאוד על בן הזוג השני לטעון כי מדובר ברכוש משותף.

המשך ניהול משק בית משותף: ניהול משק בית משותף או חשבון בנק משותף לאחר מועד הקרע חושף אתכם לוויתור על הכספים שאתם מפקידים בו. אם אחד הצדדים, לדוגמה, ממשיך להפקיד את משכורתו בחשבון המשותף וממשיך לשלם תשלומי משכנתא, וזאת לאחר הגשת בקשה ליישוב סכסוך לדוגמה, הוא חושף את עצמו לאיבוד כספים אלו ולקושי לטעון להשבתם.

כניסה לחובות: אם לא תקפידו ליצור הפרדה רכושית, מיד לאחר שעולים סימנים אשר מצביעים על קרע קרוב ביחסים, אתם עלולים לחשוף את עצמכם לחובות והתחייבויות שייקח בן הזוג השני בתקופה זו. כל עוד לא תפעלו בצורה אקטיבית – באמצעות לכל הפחות הפרדת חשבונות בנקים והגשת בקשה ליישוב סכסוך יהיה לכם קשה להוכיח כי אתם לא שותפים לחובות אלו.

שווי חברה ועסקים: מועד הקרע קריטי גם להערכות שווי. בית המשפט מנחה את המומחה הכלכלי לבצע הערכת שווי נכון למועד הקרע, ומעריך השווי יתעלם מכל אירוע או מצב שלא היה ידוע נכון למועד הקרע.

סיכום

מועד הקרע מהווה נקודת הפרדה מכרעת בין השותפות הכלכלית של בני הזוג לבין התנהלותם הנפרדת. הוא מגדיר אילו נכסים וחובות ייחשבו כמשותפים, ואילו ישויכו באופן אישי לכל צד. קביעת מועד הקרע בצורה מושכלת היא קריטית להגנה על הזכויות הכלכליות שלכם בהליך הגירושין. אם אתם מתמודדים עם שאלות בנוגע למועד הקרע או לחלוקת הרכוש, פנו אלינו לייעוץ מקצועי ומותאם אישית. אנו נלווה אתכם בתהליך המשפטי והכלכלי, כדי להבטיח תוצאה הוגנת שתשקף את המציאות הכלכלית והמשפטית בצורה הטובה ביותר.

לעוד מידע הכנסו: יישוב סכסוכים כלכליים

שמרו על האינטרסים הכלכליים שלכם!
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים צרו קשר

    אודות הכותב
    אהוד שושן רו"ח (משפטן)
    אהוד שושן עוסק מזה 25 שנים בביקורת חשבונאית וכלכלית עבור משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, חברות עסקיות ולקוחות פרטיים, ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט בתחומים מסחריים ומשפחה. בעבר שימש במספר תפקידים במשרד האוצרקרא עוד
    @ כל הזכויות שמורות לרו"ח (משפטן) אהוד שושן. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהמידע באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט אלא ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. כל המידע באתר עצמו הינו אך ורק הבעת דעה של המחבר ואינו בגדר המלצה. ניתן בהחלט לצטט מהאמור לעיל בכפוף לכללי האזכור האחיד בכתיבה משפטית.