הפעולות הכלכליות אותן יש לבצע לפני תחילת תהליך הגירושים בעת גירושין, קבלת החלטות כלכליות מושכלות מראש היא צעד קריטי להבטחת יציבות כלכלית ושמירה על הזכויות הכלכליות של שני הצדדים. תהליך הגירושין כרוך לא רק בהיבטים רגשיים ומשפטיים אלא גם בהיבטים פיננסיים מורכבים שיכולים להשפיע בצורה משמעותית על העתיד הכלכלי של כל אחד מבני הזוג. הכנה […]
הפעולות הכלכליות אותן יש לבצע לפני תחילת תהליך הגירושים
בעת גירושין, קבלת החלטות כלכליות מושכלות מראש היא צעד קריטי להבטחת יציבות כלכלית ושמירה על הזכויות הכלכליות של שני הצדדים. תהליך הגירושין כרוך לא רק בהיבטים רגשיים ומשפטיים אלא גם בהיבטים פיננסיים מורכבים שיכולים להשפיע בצורה משמעותית על העתיד הכלכלי של כל אחד מבני הזוג. הכנה נכונה עוד לפני תחילת ההליך המשפטי, הכוללת תכנון פיננסי, איסוף מידע וניהול נכון של הנכסים, יכולה למנוע סיבוכים עתידיים ולהבטיח חלוקה הוגנת של הנכסים. במאמר זה נסקור את הפעולות הכלכליות אותן כדאי לבצע לפני תחילת תהליך הגירושין, על מנת להבטיח את זכויותיכם ולמנוע חוסר ודאות כלכלית בהמשך.
פתיחת חשבון בנק אישי
תהליך הגירושים מלווה במצבים לא פשוטים וכרוך לעתים בהוצאות משמעותיות שאינן צפויות מראש. על מנת להבטיח עצמאות כלכלית בתקופה מורכבת זו מומלץ לפתוח חשבון בנק אישי בו לא יהיה צורך לקבל אישור מבן הזוג לביצוע פעולות. במקרה של חשבון בנק משותף יש לקחת בחשבון כי כל אחד מבני הזוג רשאי לדרוש מהבנק כי ההוצאות תאושרנה בשתי חתימות – דבר שיביא באופן מידי לביטול כל כרטיסי האשראי.
קראו עוד על: הפרדת חשבונות בנק לפני גירושין
איסוף נתונים לגבי החיסכון הפנסיוני
שוויין של זכויות פנסיוניות אשר נצברו בתקופת הנישואים מהוות רכוש משותף, על אף שהן רשומות על שם אחד מבני הזוג. חלוקתן מתבצעת בסיום ההליך, כאשר בדרך כלל מומחה פיננסי (רו”ח או אקטואר) יחשב את הזכויות של כל אחד מבני הזוג ויציע פתרון לאיזון.
לזכויות הפנסיוניות קיים תיעוד זמין בדוחות השנתיים ובמסלקה הפנסיונית וכמעט ולא ניתן להסתיר נכס כזה. עם זאת, מרגע הפרידה המידע על הצד השני יהיה פחות נגיש. העדר מידע זמין על הנכסים של בן זוג יקשה על קבלת החלטות מושכלות. לפני תחילת ההליכים כדאי להציע לבן או בת הזוג לפנות יחדיו ליועץ פנסיוני על מנת למפות את הנכסים הפנסיוניים של התא המשפחתי ולשמור עותק של הדוח או לכל הפחות את התיעוד הקיים של החיסכון הפנסיוני. ניתן גם להפיק את נתוני החיסכון הפנסיוני ישירות מאתר המסלקה הפנסיונית.
תגמול הוני ונכסים אחרים המנוהלים על ידי המעסיק
תגמול הוני בדמוי אופציות, מניות, RSU (אופציות או מניות חסומות) או נכסים פיננסיים אחרים, נפוץ כיום בחברות רבות. בנוסף, לעתים מנהל המעסיק נכסים נוספים של העובד, כגון זכויות לפיצויים, ימי חופש ומחלה, מענקי פרישה או מענקי שימור עובדים. גם נכסים מסוג זה אשר נצברו במהלך החיים המשותפים הינם ברי איזון. בדקו היטב את תנאי ההעסקה שלכם ושל בני הזוג שלכם ושימרו תיעוד של הסכמי העסקה, תלושי שכר, הסכמי הענקת אופציות וכד’.
נכסים חיצוניים
במקרה בו התא המשפחתי עושה שימוש בנכסים חיצוניים, ובמיוחד בדירת מגורים, שאינם רשומים על שם אחד מבני הזוג, יתכן כי בן הזוג יטען לזכאותו למחצית משווי הנכס. הדוגמה המובהקת ביותר היא מגורים משותפים בדירה השייכת לקרוב משפחה של אחד מבני הזוג. במקרה כזה חשוב מאוד להבהיר מראש, לפני ההודעה על הפרידה, באמצעות חוזה או הסכם ממון, את עניין הבעלות והשימוש ואף לשקול לשלם שכר דירה לקרוב המשפחה, גם אם התשלום יהיה סמלי, וזאת על מנת להבטיח כי הנכס לא יחולק עם בן הזוג.
עסק הרשום על שם בן/בת הזוג
פעילות עסקית, בין שמנוהלת באמצעות חברה בע”מ או עוסק מורשה, הינה נכס בר איזון במסגרת הפרידה. הבעיה הקשה ביותר היא קבלת המידע לגבי הפעילות העסקית של בן זוגכם – מה שמקשה לנהל משא ומתן יעיל בתקופת הפרידה. ברגע שמתחיל הליך הפרידה יסרב בדרך כלל הצד שהעסק רשום על שמו לשתף במידע פיננסי לגבי העסק.
לכן, עוד לפני ההחלטה על הפרידה, חשוב לערוך פגישה עם רואה החשבון של בן זוגכם, לקבל ממנו פרטים ודוחות ולשמור את הדוחות המוגשים יחדיו למס הכנסה, ובמיוחד את הדוחות הכספיים המצורפים אליהם, אשר מפרטים את הפעילות העסקית. זכרו כי כבני זוג אתם חותמים ביחד על הדוחות לרשויות המס. מידע כזה שנשמר באופן שוטף יקל על בן הזוג לבחון את הנתונים העסקיים ולנהל מו”מ הוגן על שווי חלקו בעסק. רגע לאחר הפרידה לא תצליחו עוד לקבל מרואה החשבון כל מידע לגבי הפעילות העסקית של בן זוגכם.
קראו עוד על: הערכת שווי דירה
ירושות ונכסים שהתקבלו במתנה
ירושות ונכסים שהתקבלו במתנה מקרוב משפחה של אחד מבני הזוג אינם נכסים המחולקים במסגרת פירוק התא המשפחתי. עם זאת עלולה להיווצר בעיה באם אחד הצדדים טוען כי הייתה “כוונת שיתוף” מצד בן הזוג שקיבל את הירושה/המתנה ולדרוש מחצית ממנה.
על מנת להוכיח שהנכס שקיבלתם כירושה או כמתנה אינו בר שיתוף, עליכם לנהל את הנכס תוך הפרדה מוחלטת מהנכסים המשותפים. הפעולות הבאות, אשר יבוצעו לפני הליך הפרידה, יכולות לחסוך מכם דרישות לשיתוף הנכסים הללו עם בן הזוג לשעבר:
- הפקדה וניהול של כספי הירושה/המתנה בחשבון בנק נפרד. שימו לב כי הפקדת הכספים בחשבון המשותף תשמש ראייה לכאורה לכוונת השיתוף.
- קבלת הצהרה של נותן המתנה בה הוא מגדיר את ייעודה.
- עדכון בן הזוג בכך שהמתנה/הירושה אינן משותפות ושמירת תיעוד על כך.
- רישום נכס נדל”ן שהתקבל על שם מקבל המתנה/הירושה וביצוע כל הפעולות הקשורות לטיפול בנכס (שכר דירה, שיפוץ, ביטוח, משכנתא, מיסים וכד’) באמצעות חשבון נפרד בלבד. שימו לב כי אם תשתמשו בכספים משותפים כדי לשפץ או לתחזק את הנכס או אם תפקידו לחשבון המשותף את ההכנסות מאותו נכס חיצוני יהיה קשה שבעתיים להוכיח כי לא שיתפתם את התא המשפחתי.
- הימנעות ממגורים משותפים בדירה שהתקבלה במתנה או בירושה.
על מנת להגיע מוכנים להליך הפרידה ולהבטיח הליך הוגן, כדאי לשמור את התיעוד של הנכסים שהתקבלו, הפעולות שבוצעו בהם ואופן ניהולם.
לעוד מידע הכנסו: יישוב סכסוכים כלכליים