מיסוי חלוקת חיסכון פנסיוני בגירושים

מיסוי חלוקת חיסכון פנסיוני בגירושים

חלוקת החיסכון הפנסיוני היא אחד הנושאים המורכבים והמשמעותיים ביותר בהליך הגירושים. מעבר להיבטים הכלכליים והמשפטיים, ישנן השלכות מס משמעותיות שיש להביא בחשבון. כרואה חשבון המתמחה בחלוקת רכוש בגירושים, נתקלתי במקרים רבים בהם עלו שאלות מורכבות לגבי מיסוי החיסכון הפנסיוני. מאמר זה יסקור את ההיבטים המיסויים של חלוקת החיסכון הפנסיוני בין בני זוג המתגרשים, תוך הבחנה […]

חלוקת החיסכון הפנסיוני היא אחד הנושאים המורכבים והמשמעותיים ביותר בהליך הגירושים. מעבר להיבטים הכלכליים והמשפטיים, ישנן השלכות מס משמעותיות שיש להביא בחשבון. כרואה חשבון המתמחה בחלוקת רכוש בגירושים, נתקלתי במקרים רבים בהם עלו שאלות מורכבות לגבי מיסוי החיסכון הפנסיוני. מאמר זה יסקור את ההיבטים המיסויים של חלוקת החיסכון הפנסיוני בין בני זוג המתגרשים, תוך הבחנה בין כספי החיסכון הפנסיוני לבין כספי הפיצויים, ויספק מידע מקיף ומעשי בנושא מורכב זה.

האם חלוקת החיסכון הפנסיוני הצובר בין בני זוג לשעבר חייבת במס?

 לגבי חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת כספים (החסכונות בהם העובד מפקיד לקרנות וקופות – ולא פנסיה תקציבית) התשובה חיובית ושיעור המס עומד על 20%. יחד עם זאת, במרבית המקרים לא תשלמו מס בכלל כיוון שהחיסכון של כל בן זוג לא יעלה על סכום של כ- 1.697 מיליון ₪ (‘סכום התקרה’, נכון לשנת 2024).

מהי המסגרת החוקית לחיוב במס של חלוקת החיסכון הפנסיוני?

ראשית חשוב לזכור כי כספי החיסכון הפנסיוני שלנו מורכבים משני רכיבים:
רכיב הפנסיה – המכונה רכיב התגמולים ואשר מיועד במקור למימון תשלומי הפנסיה.
רכיב הפיצויים – אשר נועד במקור למימון תקופה שבין עבודות אך למעשה מנוהל במסגרת החיסכון הפנסיוני.
המיסוי בחלוקת חיסכון פנסיוני שונה לכל רכיב.

החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, התשע”ד-2014, מהווה את המסגרת החוקית העיקרית לחלוקת החיסכון הפנסיוני בגירושים בישראל. סעיף 6(ג) לחוק קובע כי “העברה לפי סעיף קטן (א) של מרכיב התגמולים בקופת גמל לקצבה או לפי סעיף קטן (ה)(1)(א) של מרכיב הפיצויים, תחויב במס בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה”. כמו כן סעיף 6(ד) קובע בנוסף כי “סכום המס שחויב כאמור בסעיף קטן (ג) ינוכה באופן שווה מהסכום שיועבר לחשבונו של בן הזוג לשעבר ומהסכום שנותר בחשבונו של העמית לאחר ההעברה לבן הזוג לשעבר.”

קיים הבדל בין מיסוי כספי החיסכון הפנסיוני לבין מיסוי כספי הפיצויים. בעוד שכספי החיסכון הפנסיוני עשויים ליהנות מפטור ממס בתנאים מסוימים עד לתקרה (כ- 1.697 מיליון ₪), כספי הפיצויים מחויבים במס באופן שונה ומצריכים התייחסות נפרדת.

פקודת מס הכנסה קובעת את המיסוי בפועל בגין רכיב התגמולים

 להלן עיקרי ההוראות:

החבות: סעיף 3(ה7)(1) לפקודת מס הכנסה קובע כי סכומים שהועברו לחשבון חדש בקופת גמל לקצבה על שם בן הזוג לשעבר יראו אותם כהכנסה שהתקבלה בידי העמית (בן הזוג המעביר).

שיעור המס: על פי סעיף 124ג לפקודה, שיעור המס על הכנסה זו הוא 20% (נכון לשנת 2024).

הפטור ממס: סעיף 9(17א) לפקודה קובע פטור ממס על סכומים שהועברו, בכפוף לתנאים מסוימים:

  • אם “היתרה הצבורה” של בן הזוג החוסך נמוכה מגובה “התקרה” – מלוא הסכום המועבר פטור ממס.
  • אם “היתרה הצבורה” של בן הזוג החוסך גבוהה מ”התקרה” – הפטור יחול רק על הסכום המועבר, בניכוי ההפרש שבין היתרה הצבורה ובין התקרה.

“התקרה”: מוגדרת כסכום השווה למכפלת תקרת הקצבה המזכה במכפיל המרה להון (1,697,400 ₪ נכון לשנת 2024).

תקרת הקצבה המזכה: סכום המפורסם על ידי מס הכנסה, המתעדכן מדי שנה, ועומד על כ- 9,430 ₪ בשנת 2024. לעומתו מכפיל המרה להון הינו קבוע ועומד על 180.

נגדיר עוד שני מושגים אחרונים:

היתרה הכוללת – היתרה בכל קופות הגמל לקצבה שיש ליחיד.

היתרה הצבורה – מורכבת מהיתרה הכוללת פחות התשלומים הפטורים. במילים אחרות היתרה שמורכבת רק מההפקדות, שהתקבלו בגינן הטבות מס במועד ההפקדה שלהן, והתשואה בגינן.

דוגמאות להסבר חישוב המס על רכיב התגמולים

 דוגמה 1 – ללא חבות מס:

נניח כי היתרה הצבורה בחיסכון הפנסיוני של בן הזוג המעביר היא 1,500,000 ₪.

סכום זה נמוך מהתקרה (1,697,400 ₪), ולכן כל הסכום המועבר לבן הזוג לשעבר יהיה פטור ממס.

אם מועברים 750,000 ₪ (50% מהיתרה) לבן הזוג לשעבר, הסכום כולו יהיה פטור ממס.

דוגמה 2 – קיימת חבות מס:

נניח כי היתרה הצבורה בחיסכון הפנסיוני של בן הזוג המעביר היא 2,000,000 ₪.

סכום זה גבוה מהתקרה (1,697,400 ₪).

אם מועברים 1,000,000 ₪ (50% מהיתרה) לבן הזוג לשעבר:

  • הסכום הפטור ממס יהיה: 1,000,000 – (2,000,000 – 1,697,400) = 697,400 ₪
  • הסכום החייב במס יהיה: 1,000,000 – 697,400 = 302,600 ₪
  • על הסכום החייב במס (302,600 ₪) יחול מס בשיעור של 20% (לפי סעיף 124ג לפקודה).

חבות המס: 302,600 * 20% = 60,520 ₪

בדוגמה זו, מתוך הסכום המועבר, 697,400 ₪ יהיו פטורים ממס, ועל 302,600 ₪ הנותרים תחול חבות מס של 60,520 ₪ אשר יחולק בין שני בני הזוג בצורה שווה.

המס ינוכה באופן שווה משני בני הזוג, כלומר כל אחד מהם יישא במחצית מסכום המס (30,260 ₪ במקרה זה).

המס על רכיב הפיצויים

המס על רכיב הפיצויים מחושב בצורה שונה. למעשה, לא ניתן יהיה לחלוק ברכיב הפיצויים בין בני הזוג ללא שהסתיימו התנאים לסיום יחסי עובד מעביד בין בן הזוג החוסך לבין מעבידו. המשמעות היא שכל עוד בן הזוג ממשיך לעבוד באותו מקום – בן הזוג השני לא יקבל את חלקו. ההעברה של כספי הפיצויים תבוצע רק אחרי עזיבת מקום העבודה וקבלת אישורי מס הכנסה בגין טופס 161 של המעביד.

סכומים ממרכיב הפיצויים שמועברים לבן/בת הזוג לשעבר ייחשבו כהכנסה שהתקבלה בידי העמית (בן הזוג המעביר). על הסכום שמועבר ממרכיב הפיצויים ינוכה מס בהתאם להוראות סעיף 164 לפקודת מס הכנסה. המס על רכיב הפיצויים ינוכה במקור על ידי קופת הגמל בעת ההעברה לבן/בת הזוג לשעבר.

על רכיב הפיצויים חל מיסוי בגין העברתו במסגרת חלוקת חיסכון פנסיוני בגירושים, אך ההעברה והמיסוי מתבצעים רק לאחר סיום יחסי העבודה של בן הזוג המעביר עם מעסיקו וקבלת האישורים הנדרשים ממס הכנסה.

כיצד מקבלים את הפטור מתשלום מס הכנסה בחלוקת החיסכון?

  • ראשית – בידקו את היתרה הכוללת בכל קופות הגמל לקצבה של בן הזוג המעביר לפני ביצוע ההעברה. הדרך הטובה ביותר היא להפיק דוח מלא מאתר “המסלקה הפנסיונית”. הדוח המלא כולל פרטים לגבי כל החסכונות שלכם וכן דוחות נוספים – כאשר הרלוונטי לנו הוא “דוח סכום צבירה לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו.”
  • נתחו את מרכיבי החיסכון השונים והבחינו בין כספי החיסכון הפנסיוני לבין כספי הפיצויים והתייחסו לכל אחד בנפרד.
  • במידה והסכום המצוין ב”דוח סכום צבירה לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו”, שהפקתם מתוך המסלקה הפנסיונית, נמוך מסכום התקרה – אינכם חייבים במס ואינכם זקוקים אף לאישור שלטונות המס על כך.
  • במקרה של כספי פיצויים, תכננו את העיתוי של ההעברה בהתאם לסיום יחסי העבודה.
  • במקרה ובו בהתאם לדוח כספי החיסכון גבוהים מסכום התקרה – התייעצו עם רואה חשבון או יועץ מס מומחה לפני ביצוע העברת הכספים.

שאלות ותשובות

שאלה: האם ניתן לקבל פטור ממס על העברת כל סכום של חיסכון פנסיוני?

תשובה: לא בהכרח. הפטור תלוי ב”יתרה הצבורה” וב”תקרה” הקבועה בחוק. אם היתרה הצבורה נמוכה מהתקרה, כל הסכום יהיה פטור. אם היא גבוהה מהתקרה, רק חלק מהסכום יהיה פטור.

שאלה: האם כספי פיצויים מטופלים באותו אופן כמו כספי חיסכון פנסיוני לעניין מיסוי בגירושים?

תשובה: לא. כספי פיצויים מחויבים במס באופן שונה ולא ניתן להעבירם עד לסיום יחסי העבודה. הם נחשבים כהכנסה של בן הזוג המעביר ומחויבים במס בהתאם.

שאלה: האם תמיד נדרש אישור פקיד שומה להעברת כספי חיסכון פנסיוני בפטור ממס?

תשובה: לא בהכרח. אם קופת הגמל קיבלה “דוח סכום צבירה” ממערכת הסליקה הפנסיונית וסכום החיסכון אינו עולה על התקרה, ניתן לבצע את ההעברה ללא אישור פקיד שומה. במקרים אחרים, נדרש אישור.

ניתן להימנע מתשלום מס או להקטין אותו בחלוקת החיסכון באמצעות תכנון מראש של שיטת איזון החסכונות הפנסיוניים. במקרה ובו קיימת חבות מס מהותית מומלץ מאוד לבחון עם מומחה בתחום את הדרכים להימנע מהתשלום או להקטינו.

לסיכום

מיסוי חלוקת החיסכון הפנסיוני בגירושים הוא נושא מורכב עם השלכות משמעותיות. ההבחנה בין כספי החיסכון הפנסיוני לבין כספי הפיצויים, והבנה מעמיקה של החוקים והתקנות הרלוונטיים, הן קריטיות לתכנון מס נכון. כרואה חשבון המתמחה בתחום זה, אני ממליץ לכל זוג העובר הליך גירושים לקבל ייעוץ מקצועי מותאם אישית שיסייע לקבל את ההחלטות הנכונות ולמקסם את היתרונות תוך מזעור חבויות המס.

לעוד מידע הכנסו: יישוב סכסוכים כלכליים

שמרו על האינטרסים הכלכליים שלכם!
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים צרו קשר

    אודות הכותב
    אהוד שושן רו"ח (משפטן)
    אהוד שושן עוסק מזה 25 שנים בביקורת חשבונאית וכלכלית עבור משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, חברות עסקיות ולקוחות פרטיים, ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט בתחומים מסחריים ומשפחה. בעבר שימש במספר תפקידים במשרד האוצרקרא עוד
    @ כל הזכויות שמורות לרו"ח (משפטן) אהוד שושן. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהמידע באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט אלא ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. כל המידע באתר עצמו הינו אך ורק הבעת דעה של המחבר ואינו בגדר המלצה. ניתן בהחלט לצטט מהאמור לעיל בכפוף לכללי האזכור האחיד בכתיבה משפטית.