3. כמה עולים גירושין בישראל

מהן ההוצאות העיקריות אשר אתם צפויים לשלם בגירושים ואיך אפשר לצמצם אותן?

גירושים הם תהליך משפטי מורכב ורגשי, שמביא איתו עלויות כלכליות לא מבוטלות. העלויות כוללות תשלומים עבור שירותים משפטיים, ייעוץ מקצועי, הסדרי מזונות, ולעיתים קרובות ייווצרו גם נזקים פיננסיים הנובעים משינוי אורח החיים. במאמר זה אבחן את העלויות השונות של הליך גירושים בישראל ואפרט את העלויות הישירות. לצד אלו חשוב לזכור כי יתכן ויתווספו גם עלויות עקיפות הקשורות לשינויים כלכליים הנובעים מהפירוד.

זוגות רבים אשר עומדים בפני גירושים או נמצאים בתהליך גירושים בטוחים כי מבחינה כלכלית מדובר במצב המכונה “משחק סכום אפס” ולכן שווה להם להילחם ולא להגיע לפשרה. משחק סכום אפס הוא מושג מתורת המשחקים, המתאר מצב שבו הרווח של שחקן אחד מאוזן על ידי ההפסד של השחקן השני, כך שסך כל הרווחים וההפסדים של כל השחקנים במשחק הוא אפס. במשחק סכום אפס, בו אין ‘מחיר’ להשתתפות, ככל שתדעו לעמוד על דעתכם תרוויחו יותר על חשבון הצד השני. 

למעשה גירושים הם ההפך ממשחק סכום אפס. הליכי הגירושים הם הליכים יקרים מאוד וככל שההליך ימשך זמן רב יותר, יהיה מורכב יותר ויהיו מעורבים בו יותר אנשי מקצוע, תיאלצו להיפרד מסכומי כסף גבוהים כך שבסופו של תהליך שני הצדדים יפסידו סכומים משמעותיים, וזאת מבלי להזכיר את המחיר הרגשי אשר פוגע ביכולת להשתכר ולתפקד.


חשוב לזכור – בהליך הגירושים יש רק כלל אחד שתקף תמיד – הגעה להסכמה משותפת ומהירה תחסוך לכם הרבה מאוד כסף ותשמור על הבריאות הנפשית שלכם ושל הסובבים אתכם.


להלן סקירה של העלויות הישירות והעקיפות אשר עלולות לחול בהליך הגירושים. חשוב לזכור כי הנתונים המובאים הינם אומדנים. 

מה העלות של ייעוץ משפטי בגירושים?

אם יש פעולה אחת שלא הייתי מוותר עליה היא קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מומחה בדיני משפחה. כפי שלא הייתם מוותרים על קבלת ייעוץ משפטי ברכישה או מכירה של דירה, אל תתלבטו במקרה של גירושים. בתי המשפט אינם מאשרים לשנות את הסכם הגירושים לאחר שנחתם ולא תעזור כל טענה של “לא הבנתי”. במקרים שבהם תגיעו לבית המשפט לאישור הסכם הגירושים ללא ייעוץ משפטי סביר שהשופט/ת ישלחו אתכם חזרה הביתה לקבל ייעוץ. עורכי הדין יכולים לסייע לכם לעמוד על קבלת הזכויות המגיעות לכם, ולא פחות חשוב במקרה ההפוך – לוודא שחלוקת הרכוש מתבצעת בצורה הוגנת ולא תישארו חסרי כל בסוף ההליך.

ככל בעל מקצוע אחר מנעד עורכי הדין ויכולותיהם רחב מאוד, וכך גם שכר הטרחה שהם גובים. חשוב לבחור עורך דין בעל ניסיון בתחום דיני המשפחה ולא “אח של חבר” שמנסה לסייע.

במרבית המקרים בהם נתקלתי עורכי דין נוהגים לגבות שכר טרחה “פיקס” עבור ניהול התיק ושכר טרחה נוסף עבור כל הופעה בבית משפט.

פגישת ייעוץ ראשונה: תעלה בדרך כלל 750-1,500 ₪ + מע”מ. פגישה חשובה זו נועדה לקבל תשובות לשאלות “בוערות” ולהבנה של התהליך הספציפי הצפוי לכם. חשוב מאוד להגיע מוכנים עם רשימת שאלות ומסמכים.

ניהול התיק: כאן כבר הטווח רחב מאוד ו”השמיים הם הגבול”. נהוג לחלק את ניהול התיק לשלושה חלקים ולקבוע שכר טרחה לכל חלק בנפרד:

שלב א’ – ניהול המו”מ: לא כל הליך גירושים מתחיל בניהול תביעה בבית המשפט או מחויב בתביעה כזו. כדאי מאוד כי השלב הראשון של ההתקשרות עם עורך הדין יתבסס על ניהול משא ומתן בין הצדדים במטרה להגיע להסכמות ולהימנע מהליך משפטי, כאשר עורכי הדין של שני הצדדים מנהלים אותו ביחד אתכם. ממש כמו ברכישת דירה, עורכי הדין מחליפים ביניהם טיוטות, מסכמים את הנושאים לגביהם אין מחלוקת ומתכנסים ביחד אתכם כדי לדון ולנסות להגיע להסכמה בנושאים המהותיים.

עלות שלב ניהול המשא ומתן ימצא בטווח של 10,000-50,000 ₪,  בהתאם למורכבות התיק ולמספר הנושאים אשר במחלוקת.

שלב ב’ – הגשת התביעות: כאשר שלב א’ איינו מבשיל להסכמה תיאלצו להמשיך את ההליך בבית משפט. ההליך מתחיל בהגשת כתבי תביעה בגין כל נושא על ידי אחד הצדדים וכתבי הגנה מהצד השני. בית המשפט ימנה לכם שופט ולפני שתגיעו לדיון הראשון תידרשו לעבור הליך גישור קצר ביחידת הסיוע שליד בת המשפט. 

עלות שלב זה נמצאת בטווח של 30,000-80,000 ₪  

שלב ג’- ניהול ההוכחות: זהו השלב העיקרי בניהול התיק וגם הארוך יותר. בשלב זה תנהלו את ההליך המשפטי בבית משפט, לרבות חקירת עדים, מומחים וכן חקירה של כל אחד מכם. כל אחת מהטענות המשפטיות שלכם תעלה לדיון בפני בית המשפט. 

סביר שעלות שלב זה תעמוד על 40,000-100,000 ₪ ובמקרים מיוחדים גם יותר. בנוסף לתשלום הקבוע סביר שיגבו מכם תשלום נוסף בגין כל דיון בבית המשפט. עלות זו עומדת על כ- 1,000-3,000 ₪ לדיון.

לסיכום, עליכם לקחת בחשבון כי ניהול התיק מתחילתו ועד סופו יעלה לכל צד סכום של כ- 80,000-250,000 ₪.  

מהי העלות של ייעוץ כלכלי ואקטוארי בגירושים?

עלות ייעוץ כלכלי בנושא חלוקת החיסכון הפנסיוני (רואה חשבון/אקטואר לגירושים)

במרבית התיקים נדרש לבצע איזון בין החסכונות הפנסיוניים של בני הזוג, כך שכל אחד מהם יצא לחיים חדשים עם מחצית מהחיסכון שנצבר בתקופת השיתוף. בשל העובדה כי כספי החיסכון הפנסיוני “מוגנים” ואינם ניתנים להעברה או למשיכה ללא קנס (35%), יצר המחוקק מנגנון חלוקה לפיו הגופים המנהלים את החיסכון הפנסיוני יקימו עבור כל בן זוג קופות חיסכון פנסיוני חדשות ולשם יועברו כספי האיזון. היועץ הכלכלי נדרש לנתח את כל קופות החיסכון של כל אחד מבני הזוג ולחשב בנפרד את חלקו של בן הזוג השני. כמו כן במקרה ובו קיימים חסכונות פנסיוניים באמצעות זכויות (פנסיה תקציבית) יתכן והצדדים ידרשו להוון את שווי הזכויות לצורך התחשבנות במזומן בין בני הזוג.

עלות חלוקת חיסכון פנסיוני תעמוד בטווח של 5,000-10,000 ₪, בהתאם למספר הקופות שאתם מנהלים ומורכבותן.

עלות ייעוץ כלכלי בתחום הערכת שווי פעילות עסקית (רואה חשבון המומחה בהערכת שווי)

במקרים שבהם אחד מבני הזוג מחזיק בבעלותו חברה או פעילות עסקית, אשר נכללת במניין הנכסים המשותפים, יידרש המומחה להעריך את שווי הפעילות העסקית. היקף הערכת השווי תלוי בגודל הפעילות העסקית ובמורכבותה. 

עלות הערכת השווי תעמוד על כ- 15,000-25,000 ₪ עבור פעילות עסקית של עסק זעיר/קטן או של בעל מקצוע חופשי, ובמקרה של הערכת שווי של חברה בעלת היקף פעילות מהותי (עשרות מיליוני ₪ / קבוצת חברות) העלות יכולה להגיע אף ל-  100,000 ₪. 

עלות ייעוץ כלכלי בתחום הביקורת החקירתית (רואה חשבון המומחה בביקורת חקירתית)

כאשר נדרשים פעולות ביקורת חקירתית, היקף שכר הטרחה יגבה בהתאם לשעות העבודה בפועל ואין ממש דרך לאמוד מראש את היקף העבודה שתידרש. שכר הטרחה של רואה חשבון המומחה בתחום הביקורת החקירתית משתנה בהתאם למומחיותו:

  • שעת ביקורת של רואה חשבון מומחה בביקורת חקירתית: כ- 450-650 ₪ לשעה.
  • שעת ייעוץ של שותף מומחה בביקורת חקירתית: 750-1,400 ₪ לשעה.

מה העלות הכלכלית של גישור בהליך הגירושים? (מגשר משפחתי)

במידה שתחליטו להשתמש בשירותי גישור במסגרת הגירושים יעמדו לרשותכם אפשרויות שונות לבחירת אנשי המקצוע או הגופים בהם תוכלו להיעזר –  עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ועורכי דין יהוו את מרבית אנשי המקצוע אותם תפגשו במסגרת גישור, ובנוסף קיימים לא מעט מרכזי גישור אשר משלבים מספר אנשי מקצוע מתחומים שונים. בכל מקרה זכרו כי מי שעוסק בגישור חייב להחזיק בתעודת מגשר. 

עלות גישור תתחלק בדרך כלל לשני חלקים – תשלום עבור כל שעת פגישה ותשלום קבוע עבור עריכת חוזה הגירושים. להלן אומדן העלות עבור שני הצדדים:

פגישות ייעוץ – 500-1,500 ₪ לשעה.

עריכת חוזה גירושים – 10,000-15,000 ₪. 

יחידות הסיוע שליד בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים – יחידות הסיוע הן שירות ציבורי, טיפולי וחדשני במסגרת משרד הרווחה והביטחון החברתי והן פועלות לצד בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים. היחידות פועלות במטרה לסייע למשפחות הנמצאות בסכסוך משפחתי-משפטי או לקראת גירושים, בהתמודדות עם המשבר ובניסיון ליישב את הסכסוך בדרכי שלום. ביחידות צוות רב-מקצועי הכולל עובדים סוציאליים בעלי ניסיון טיפולי רב עם משפחות בתהליכי פרידה וגירושים ועורכי דין בעלי הכשרה וניסיון בגישור במשפחה. 

עלות ייעוץ שמאי בהליך גירושים

במקרים בהם תרצו כי אחד מכם ירכוש את הבית או שבמקרה בו תבקשו כי בית המשפט ינהל את המכירה, תידרשו לייעוץ משמאי מקרקעין לצורך הערכת שווי הנדל”ן. חשוב כי יהיה זה שמאי מקרקעין מוסמך ולא יועץ או מתווך.

שכר הטרחה עבור שמאות דירה עומד על כ- 5,000 ל-10,000 ש”ח.

סיכום

עלות הליך גירושין בישראל יכולה להשתנות בצורה ניכרת, בהתאם למורכבות התיק, להסכמות בין בני הזוג ולשירותים המקצועיים המעורבים בתהליך. חשוב להבין את כל העלויות הישירות והעקיפות הנלוות, ולבחון דרכים להפחית את העלויות באמצעות פנייה לגישור או שימוש בפתרונות משפטיים יצירתיים. ככל שתצליחו להגיע להסכמות משותפות תצליחו להימנע מהוצאה של סכומים מהותיים.

אם אתם נמצאים בתהליך גירושין וזקוקים לייעוץ כלכלי, הכנסו לאהוד שושן ושות – רואי חשבון וצרו קשר עוד היום.

 

שמרו על האינטרסים הכלכליים שלכם!
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים צרו קשר

    אודות הכותב
    אהוד שושן רו"ח (משפטן)
    אהוד שושן עוסק מזה 25 שנים בביקורת חשבונאית וכלכלית עבור משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, חברות עסקיות ולקוחות פרטיים, ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט בתחומים מסחריים ומשפחה. בעבר שימש במספר תפקידים במשרד האוצרקרא עוד
    @ כל הזכויות שמורות לרו"ח (משפטן) אהוד שושן. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהמידע באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט אלא ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. כל המידע באתר עצמו הינו אך ורק הבעת דעה של המחבר ואינו בגדר המלצה. ניתן בהחלט לצטט מהאמור לעיל בכפוף לכללי האזכור האחיד בכתיבה משפטית.