6. ידועים בציבור – חלוקת רכוש

מבוא

חלוקת רכוש בין ידועים בציבור היא סוגיה מורכבת בדיני המשפחה בישראל, אשר פותחה בעיקר בפסיקה ולא במסגרת חקיקה מפורטת. בעוד שחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 חל באופן ישיר על בני זוג נשואים, הרי שידועים בציבור נדרשים להוכיח שיתוף כלכלי כדי ליהנות ממעמד דומה.

הגדרת ידועים בציבור

ידועים בציבור הם בני זוג המקיימים מערכת יחסים זוגית הדומה במהותה לנישואים, אך אינם נשואים על פי הדין הדתי.

ההבדל המשפטי המרכזי בין ידועים בציבור לנשואים הוא שחוק יחסי ממון אינו חל עליהם באופן ישיר, ולכן הם נדרשים להוכיח כוונת שיתוף כלכלי כדי לקבל זכויות דומות.

ההכרה בהם נובעת משני תנאים עיקריים שנקבעו בפסיקה:

  • חיים משותפים – מגורים תחת קורת גג אחת וקיום משק בית משותף.
  • כוונת שיתוף – כוונה הדדית לשיתוף כלכלי ולשותפות כללית בחיים המשותפים.

הבסיס המשפטי לחלוקת רכוש

בעוד שחוק יחסי ממון אינו חל על ידועים בציבור, הפסיקה החילה עליהם את חזקת השיתוף. חזקה זו, שהתפתחה לאורך השנים, מניחה כי בני זוג שהקימו משק בית משותף במאמץ משותף, התכוונו לשתף ברכוש שנצבר במהלך חייהם המשותפים.

ההבדלים המרכזיים בין שתי הגישות:

  • בני זוג נשואים – חלוקת רכוש מתבצעת בהתאם לחוק יחסי ממון, ללא צורך בהוכחת כוונת שיתוף.
  • ידועים בציבור – יש להוכיח בפועל כי הייתה כוונה לשיתוף כלכלי בין בני הזוג.

נכסים שנצברו לפני תחילת הקשר

נכסים שהיו בבעלות אחד הצדדים לפני תחילת הקשר אינם נחשבים משותפים, אלא אם כן הצד הטוען לשיתוף מצליח להוכיח כוונה מפורשת או משתמעת לשיתוף בנכס זה.

דוגמה:
אם אחד מבני הזוג נכנס לקשר עם דירה בבעלותו, היא תיוותר נכס נפרד, אלא אם בן הזוג השני השקיע בה כספים משמעותיים או קיבל הבטחה לשיתוף בזכויות.


נכסים שנצברו במהלך הקשר

רכוש שנצבר במאמץ משותף במהלך חיי הזוגיות נחשב, ככלל, לרכוש משותף גם אם הוא רשום על שם אחד מבני הזוג. נכסים אלו כוללים:

  • דירות ומקרקעין
  • חשבונות בנק וחסכונות
  • זכויות סוציאליות (פנסיה, קרנות השתלמות)
  • מוניטין עסקי וקריירה

נכסים מוסתרים:
לעיתים בני זוג נדרשים להתמודד עם נכסים “מוסתרים” כמו זכויות פנסיוניות או השקעות, אשר אינם גלויים בהכרח לצד השני. לדוגמה, אחד הצדדים עשוי להחזיק קרן חיסכון נוספת בארץ או בחו”ל או השקעות בבורסה שלא דווחו. במקרים אלו, ניתן להשתמש בהליך גילוי מסמכים משפטי, הכולל בקשה להצהרת נכסים, עיון בדוחות כספיים והצלבת מידע עם גורמים פיננסיים, כדי להבטיח חלוקה הוגנת.


הוכחת כוונת שיתוף

בחלוקת רכוש בין ידועים בציבור, חובת ההוכחה חלה על הצד הטוען לשיתוף.

ראיות נפוצות:

  • ניהול חשבון בנק משותף
  • השקעה משותפת ברכישת נכסים
  • תרומה כספית או לא-כספית לניהול משק הבית
  • קיום הסכמות מפורשות, בכתב או בעל פה

בפסקי דין רבים קבע בית המשפט כי גם בן זוג שהשקיע בעבודות הבית וגידול הילדים ייחשב כשותף בנכסים, מכוח תרומתו העקיפה לצבירת הרכוש.


חלוקת חובות בין ידועים בציבור

חובות שנצברו במהלך החיים המשותפים נחשבים, ככלל, לחובות משותפים. עם זאת, יש להוכיח כי החוב נוצר לטובת בני הזוג ולא לצרכים פרטיים של אחד מהם.


פתרונות מומלצים: עריכת הסכם חיים משותפים

כדי למנוע מחלוקות עתידיות, מומלץ לידועים בציבור לחתום על הסכם חיים משותפים, המסדיר את זכויותיהם וחובותיהם במקרה של פרידה. לדוגמה, ההסכם יכול לכלול סעיף המגדיר כי דירה שנרכשה במשותף תימכר במקרה של פרידה והכספים יחולקו שווה בשווה, או סעיף הקובע מנגנון להסדרת חלוקת החובות במקרה של מחלוקות.

נושאים מרכזיים בהסכם חיים משותפים:

  • חלוקת נכסים קיימים ועתידיים
  • הגדרה ברורה של נכסים נפרדים
  • אופן חלוקת חובות
  • מנגנון ליישוב מחלוקות

קראו גם על: הסכם חלוקת רכוש – הסכם ממון


סיכום

חלוקת רכוש בין ידועים בציבור מתבססת על חזקת השיתוף ודרישת ההוכחה של כוונת שיתוף. הפסיקה העניקה לבני זוג שאינם נשואים כלים משפטיים להבטחת זכויותיהם, אך החלת הכללים דורשת בירור מעמיק וראיות ברורות.

במשרדנו אנו מתמחים בליווי ידועים בציבור בהליכי חלוקת רכוש, תוך הבנה מעמיקה של הפסיקה ויישום כלים משפטיים להבטחת זכויותיכם. פנו אלינו לקבלת ייעוץ מקצועי והוגן. הכנסו לאהוד שושן ושות – רואי חשבון וצרו קשר עוד היום.

שמרו על האינטרסים הכלכליים שלכם!
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים צרו קשר

    אודות הכותב
    אהוד שושן רו"ח (משפטן)
    אהוד שושן עוסק מזה 25 שנים בביקורת חשבונאית וכלכלית עבור משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, חברות עסקיות ולקוחות פרטיים, ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט בתחומים מסחריים ומשפחה. בעבר שימש במספר תפקידים במשרד האוצרקרא עוד
    @ כל הזכויות שמורות לרו"ח (משפטן) אהוד שושן. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהמידע באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט אלא ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. כל המידע באתר עצמו הינו אך ורק הבעת דעה של המחבר ואינו בגדר המלצה. ניתן בהחלט לצטט מהאמור לעיל בכפוף לכללי האזכור האחיד בכתיבה משפטית.